Donika Kadaj propozon Rezulotë për viktimat seksuale të luftës, miratohet në Kuvend

In Kosova, Lajme

Me kërkesë të deputetes Donika Kadaj-Bujupi në emër të Grupit Parlamentar të Aleancës për Ardhmërinë e Kosovës (AAK) është propozuar një rezolutë në mbështetje të viktimave seksuale gjatë luftës së vitit 1999.

Rezoluta e propozuar ka marrë shumicën dërmuese të votave në Kuvend.

R E Z O L U T Ë

Në lidhje me krijimin e “Këndit të Kurajos”

Gjatë luftës së vitit 1999 në Kosovë kanë ndodhur rreth 20 mijë raste të përdhunimit dhe abuzimit seksual. Në mars të vitit 2014, Kuvendi i Kosovës ka miratuar ndryshimet e nevojshme ligjore në mënyrë që viktimave t’iu rregullohet statusi edhe përmes ligjit. Komisioni i Qeverisë për pranim dhe verifikim të statusit të viktimave të dhunës seksuale e ka njohur statusin e grave të dhunuara gjatë luftës.

Shumë burra dhe gra u përdhunuan, u torturuan dhe u abuzuan nga policia dhe ushtria serbe gjatë luftës së fundit në vend. Shumica e të mbijetuarve hezitojnë dhe shumë syrësh ende nuk kanë treguarr rrëfimet e tyre në lidhje me atë se çfarë u ndodhi gjatë luftës. Ata vazhdojnë të vuajnë në heshtje.

Vasfije Krasniqi Goodman është një prej mbijetuesvetë dhunës seksuale nga lufta e fundit e cilaka treguar publikisht historinë e saj pa e fshehur identitetin. Ajoka marrrë mbi supe detyrën sublime për të fuqizuar viktimat e rasteve të tilla përmes tragjedisëpersonale. Znj.Goodman së fundmi është paraqitur edhe në Kongresin Amerikan ku ka rrëfyer ngjarjen e saj përballë kongresitëve e gjithë botës.

Kjo kategori e njerëzve ka nevojë për mbështetjen e të gjithë qytetarëve dhe simdomos për inkurajim edhe më të madh institucional. Si rrrjedhojë e kësaj, propozoj si vijon:

Qeveria e Kosovës, Presidenca dhe Kuvendi i Kosovës të mbështesin një hapësirë brenda institucioneve ku pasqyrohen punimet e viktimave të dhunës seksuale gjatë luftës së vitit 1999. Këto punime dore do të mundësohen nga Qendra Kosovare për Rehabilitim e të Mbijetuarve të Torturës (QKRMT) dhe Qendra për Promovimin e të Drejtave të Grave – Drenas (QPDG). Hapësira e dedikuar për ekspozimin e punimeve artizanale të quhet “Këndi i Kurajos”.
Punimet e prodhuara nga viktimat e dhunës seksuale të ekspozohen në sa më shumë hapësira të institucioneve tona. Të ardhurat nga shitja e këtyre punimeve ndihmojnë ekonominë familjare të kësaj kategorie ndërsa ekspozimi i punimeve është treguesi më i mirë i tmerrit që ata kanë përjetuar.
Kjo rezolutë të hyjë në fuqi në ditën e miratimit të saj dhe e njëjta të publikohet në Gazetën Zyrtare të Republikës së Kosovës.

Join Our Newsletter!

Love Daynight? We love to tell you about our new stuff. Subscribe to newsletter!

You may also read!

Veseli: Fitorja e madhe po vjen

Kandidati i PDK-së për Kryeministër të ardhshëm të Kosovës, Kadri Veseli, ka zhvilluar sot disa takime në qytetin e

Read More...

Këtu mund ta dini se ku duhet të votoni me 6 tetor

Me 6 tetor mbahen zgjedhjet e jashtëzakonshme dhe për këtë Komisioni Qendror i Zgjedhjeve, ka publikuar linkun ku nga

Read More...

Veseli: Unë besoj tek rinia e Kosovës, obligimi im është të krijoj kushte pune

Lideri i Partisë Demokratike të Kosovës, Kadri Veseli, ka vizituar Akademinë për Siguri Publike, për të cilën tha se

Read More...

Mobile Sliding Menu